Krásný podzim v Charvátcích

21. září proběhl historicky první házedlářský závod na ULL letišti v Charvátcích. Místo uprostřed bývalých sopek je je zaslíbeno amatérskému létání již od osmdesátých let. První letišťátko vlastnil bájný ULL letec pan Kodýtek, který ve stejný den slavil 70. narozeniny. K rozhodnutí, uspořádat v tomto malebném kousku Českého středohoří mezi kopci Oblík, Milá Raná a také Brník a dalšími , učinil loni Honza Kubeš společně s Jirkou Schieferdeckerem. Dobře udělali.

Ráno jsme s Jirkou juniorem sedli v Kladně do vozu a řítili se směrem České středohoří. Vál vítr mezi 3 až 6 metry za sekundu. Ve stejnou chvíli ze Žiliny vyrážel Kamil, který v noci dobral antibiotika, s Maxem a Míšou stejným směrem jako my. Kamil sice nechtěl létat, chtěl pouze podpořit Maxe k jeho lepším výkonům. Asi tušíte, jak to s Kamilem dopadlo, ale k tomu později.

Po zaparkování u hangárů letiště, jsme jako první uviděli prodejní stánek Pepy Kubeše. Vlevo od stánku byl malý stoleček, kde úřadoval Honza Kubeš a Jirka Šífi. Po registraci jsme si udělali malou exkursi do Honzovy dílny. Právě měl v parádě jedno letadlo a tomu umisťoval takový šikovný motor. Když jsme se zde rozhlédli, modelář se prostě nezapřel.

Na nástupu náš přišel pozdravit starosta Loun. Podpořil nás v našem konání. Mimochodem, nástup byl před místní kantýnou. Moc pěkné místo. Jeho služeb jsme využili po odlétání našich soutěžních hodů.

Letiště mělo vyhlášen NOTAM. Sice zde bylo jedno přistání, ale to bylo avizováno včas, takže v organizaci nebyl žádný zádrhel. Po nástupu jsme se přesunuli se svými stroji na plochu. Létali jsme na východním cípu, protože vál východní až jihovýchodní vítr, který se později začal uklidňovat. Protože na východě jsou kopce, byl zde úplav. I tak někteří dosahovali velmi dobrých časů. To platilo jak pro házedla, tak pro vytřelovadla.

Jirka junior si zažil neskutečnou krizi. Hned na začátku hodil a odneslo to jeho první házedlo, které si vzal do ruky. Další házedlo sice jeho počínání přežilo, ale nebylo to házení nic moc. V podstatě všech 10 soutěžních letů bylo zkažených. Ani jednou se do hodu netrefil. Nezažil jsme nic takového. Mě se podařilo udělat několik pěkných hodů, ale také to nebyl žádný zázrak.

Max házel i střílel vystřelovadla jak to jen šlo. Je škoda, že nebude na našich dalších soutěžích. Kamil to koukání nevydržel a šel si hodit. Protože zahájil bez determáku, tak se pěkně prošel. Říkal, že musel házet na půl plynu. Moc tomu nevěřím 🙂

Jirka Šífi poletoval seč mu ruka stačila, nebyl to sice výkon přes pět set, ale i tak to bylo velmi dobré. To samé Honza Kubeš, přeci to na vlastní soutěži nezkazí. Nakonec nás všechny přelétal pan Stanislav Rudínský. Honza Kubeš mladší hodil model do stejné bubliny jako já. Jenže já měl deter, kdežto Honza ne. Model jsme bohužel ztratili.

Musím říci, že překvapila účast. Kromě nás ze Žehrovic přijeli kolegové z Varnsdorfu, Vilémova, Olda Trtík z Dubí, Václav Dlouhý s manželkou z Karlových Varů a další. Honza Melika měřil spolu s kolegy z Lounského klubu, pomohla i Míša Žáková a Zdeněk Hykš z Vilémova.

Naše počínání nakonec dopadlo následovně. Já jsem obsadil 4. místo, Kamil byl pátý. Jirka junior za svůj výkon utrpěl 1. místo v juniorech, protože byl jedniný. Max vyhrál házelda v mladších žácích. Ve vystřelovadlech se mu ale tak nedařilo. Honza Kubeš s Jirkou Šífim podarovali nakonec úplně každého. Například děcka dostala slepený a hotový model vystřelovadel.

Výsledkovku stahujte zde:

Chtěl bych klukům z LMK Louny poděkovat za perfektní soutěž. Vše umocnilo babí léto a krajina kolem.

V neděli jsem měl Honzu Kubeše na drátě. Hledal házedlo, které ulétlo Honzovi mladšímu. Nakonec společnými silami jsme jej našli. Tedy já jsem seděl doma a moc velký podíl jsem na tom neměl, ale Honza se potácel po polích.

Jirka Hloušek

Foto: Jirka Hloušek, Honza Kubeš

Odkaz na rajskou galerii: https://www.rajce.idnes.cz/jhmodel/album/1-charvatecke-hazedlo-21-9-2024