3. a 4. kolo Žehrovského házedla

Letos nás Bůh všech letců a leteckých modelářů Termoska zkouší. Na jaře nás donutil odložit všechny kola na podzimní termíny. Na podzim se snažil nám to také překazit. Mě a ani Pavla nějak nemá rád, a nebo se rozhodl z nás vychovat tvrďáky, kteří pořádají soutěže a létají i v nejhorších podmínkách. Speciálně já tím docela trpím, protože mám rád klid a termické počasí.

1.kolo se nám podařilo odlétat v náhradním termínu, 3. a 4. kolo jsme přesunuli o týden na sobotu 12.10. Udělali jsme dobře. Jenže i v sobotu se rozhodl, že vyzkouší, jak se budeme tvářit. V sobotu nás ušetřil velkého větru, oproti předpovědi foukal jen 3 metry a ráno byl dokonce klid. V poledne mělo foukat přes 4 metry s nárazy 6 metrů. Ale nic z toho nebylo.

Ráno jsem přijel na letiště jako první. Ihned jsem zastavil přímo u silnice a kontroloval terén. Tentokrát jsem se rozhodl, že budeme parkovat u silnice a do plochy vjíždět nebudeme. Bylo tam pěkné bahno. Když přijel Pavel Bačina, potvrdil, že bude lepší zůstat nahoře. Obuli jsme holínky, protože terén byl dost rozbředlý. Upřímně, nemám rád holínky a po prvních krocích v této obuvi jsem věděl, že ponožky také na mé noze nevydrží. A tak teď léčím šílené odřeniny. Ostatně Kamil Vydra také.

Vysvitlo slunce a vypadalo to, že závod bude v krásném slunečném dni. Jenže dojel Kuba Nečásek a přivezl z Jizerských hor mlhu. Vypustil jí z kufru svého auta a bylo po žížalkách. Přesto jsme závod nepřerušili, i když lety Jirky Šífiho či Petra Louly mizely v nedohlednu.

Z juniorů a žáků se zůčastnili kromě kladenského Ondry Šafuse již  jen domácí. Tedy Štěpán Bačina, Matyáš Prchal, který létal jak házedla, tak Atrojky, Lukáš Dokoupil a Denis Fichtner. Nesmím zapomenout na Maxe Vydru.

Petr Loula opět skvěle vyhazoval svůj model do výšin. Jirka Šífi také, jak sám říkal, projevuje se ale u něj to, že netrénoval, a věnoval se příliš velkému množství dalších kategorií. Kuba Nečásek zalétal svůj standard a Kamil Vydra tak nějak bojoval s tím, že netrénoval. No a já, já jsme zcela vyhořel. Prostě mi to vůbec nešlo.

Ještě vzpomenu Jirku juniora, kterému se opět vrací zpět styl házení. Sice si musel dávat velký pozor, ale tentokrát alespoň něco ulétal. Snad se opět do toho dostane. Přesto udělal ze dvou házedel třísky.

V rámci mladších žáků se uskutečnil rozlet o druhé třetí místo. Lukáš Dokoupil hodil model přímo do země rozbil jej, Denis Fichtner naletěl asi třináct vteřin a byl druhý. V dospělácích se měl rozlétávat Jirka Šífi s Kamilem Vydrou. Nakonec jsme hodili korunou z roku 1962, kterou našel Kuba Nečásek na poli. Vyhrál Šífi, a byl tím pádem druhý, protože zvolil pannu a ta padla.

Matyáš Prchal odlétal dvě kola átrojek. Dvakrát zlomil výškovku, tu jsme slepili a vše dolétal. Víme, kde jsou slabiny stroje a budeme po sezóně předělávat.

Ze Slaného přijeli kluci Brahovi a odlétali svůj závod. Kromě toho, pomohli Matyášovi s vypouštění modelu a vůbec, poskytli cennou radu a podobně. Chválili jej, že funguje podle pokynů.

Odpoledne bylo odlétáno a my jsme vyhlásili výsledky, rozdali diplomy a také jsme rozdali všechny ceny. Doslova, v krabici nic nezbylo. Musíme zase nějaké dokoupit. Ještě, že máme ten náš rozpočet na soutěže dostatečný.

Výsledky 3. kola

Výsledky 4. kola

Celkové pořadí po třech kolech

Veškeré výsledkovky naleznete zde:

Chtěl bych závěrem poděkovat našim časoměřičům, Michalovi Hládkovi, Mílovi Modrovi a Míše Žákové. Pak bych chtěl poděkovat Pavlovi Bačinovi, který připravil diplomy, zajistil medaile a odvedl spousty další práce. No a nakonec Obci Kamenné Žehrovice, která nám s činností finančně pomáhá.

Jirka Hloušek

Foto: Jirka Hloušek a Míša Žáková

Odkaz na rajskou galerii:

https://www.rajce.idnes.cz/jhmodel/album/3-a-4-kolo-zehrovskeho-hazedla