MS DRACHTEN 2023

VÁŽENÍ PŘÁTELÉ NÉÉÉÉ….

Tak a mám za sebou svou historickou premiéru světového šampionátu v pylonovém létání v holandském Drachtenu 2023.

Počasí, které panovalo po celou dobu konání šampionátu, bylo provázeno deštivými přeháňkami a silným nárazovým větrem, který byl všude přítomen. Již od prvních tréninkových startů bylo jasné, že to tady nebude žádný med !!! Pamětníci jako byl Ferry Hovorka, který nás přijel podpořit s Jirkou Mazaným a F3D pilot Sam Andrlík potvrzovali, že ve své dlouhé historii mezi pylony tohle nepamatují. Na druhou stranu to měli všichni účastníci stejné, takže se nelze vymlouvat a svalovat můj neúspěch jen na počasí. Hned od prvního tréninkového letu, kdy 100 metrů ode mne jsem přestal ovládat svou D17 no.08 došlo k havárii (poté byla zjištěna porucha na limitéru), při které jsem přerazil naštěstí jen trup (oprava nebude komplikovaná) a samo, že jsem přišel o první jednolistovku. Poté následovaly ještě v závodě 3 zničené jednolisty!!!

Chtěl bych poděkovat, že kluci jako byli Jirka Klein, Tomáš Ciniburk a Honzík Sedláček mě v tom nenechali a poskytli mě své jednolistovky. Pánové ještě jednou velké DÍKY. No a pomalu jsem si začal uvědomovat, že šampionát je dlouhá a zároveň i vytrvalostní soutěž, při které se průběžné pořadí (po každém 4.startu se škrtal jeden čas) mění jak jízda na horské dráze.

Ale abych jen nepsal o samých negativech, tak byla skvělá podpora našeho FUN clubu, která dorazila v průběhu šampionátu z Čech v podání obou synátorů Romana Pojera tak i Jardy Tuláčka, Franze Koukola a Tomíka Živného s naším vývojářem Martinem . Klucí i vám patří VELKÉ díky.

Jinak naše tábory byli rozděleny do dvou sekcí (hotelová a bydlíková, v kempu na letišti). V campingovém táboře jsme museli použít na naše přístřešky i chrliče z PET lahví, abychom odvedli „mraky“ vody ze střech přístřešků a nebyli tam jak v Benátkách.

Poslední sobotní den skončil vyhlášením nejlepších pilotů a teamů, kde mému F3E teamu uniklo o pouhé 2sekundy třetí místo, ale zase jsme měli Mistra světa Honzíka Sedláčka a 1.místo v juniorech obsadil J.J.Novotný.  Kluci z F3D teamu brali nakonec skvělé 3.místo v podání Roman Pojer, Sam Andrlík, Honza Petr a Lukíno Vosecký.

Při sobotním banketu jsme pořídili s mým synem podpisy pilotů do pořadatelem připravené „brožůry“ a došlo i na „šmelení“ dresů, které odlehčili mé ponuré myšlenky o neúspěchu.

Deset dní strávených na šampionátu se na mě podepsalo značnou únavou a myslím, že nejen na mě. Všichni toho měli tak trochu plné „kecky“ a mohu potvrdit známé přísloví : „Co tě nezabije to tě posílí“. Na druhou stranu to byla obrovská zkušenost a zároveň i životní lekce ! 

Myslet si, že když vám to všechno fungovalo jak mělo před šampionátem, tak se vám problémy budou vyhýbat…..

Váš Kamil Vydra

Konečná výsledková listina: